»Scripta manent …«: O zbirki Simpoziji v Rimu. - Remše, Matija (Zvon, 2021)
Spomenik v nastajanju, si mislim, ko pregledujem vrsto šestindvajsetih knjig in skoznje življenja mož iz slovenske-cerkveno-narodno kulturne zgodovine, ki so nanjo vplivali, v njej sodelovali in jo vsak po svoje sooblikovali. Po eni strani spomenik, po drugi trajen vodnjak za spoznavanje in odkrivanje novih zornih kotov in približevanje nikoli do konca odkriti resnici naše preteklosti.