Helsekompetansevennlige helsetjenester fra brukerperspektivet -- en tematisk analyse. - Kamperud, Pia Emilie; Tapper, Trine; Spilker, Ragnhild Storstein; Le, Christopher; Guttersrud, Øystein; Finbråten, Hanne Søberg (Norwegian Journal of Clinical Nursing / Sykepleien Forskning, 2025)
Bakgrunn: Forskning viser at befolkningens helsekompetanse varierer. Målet om likeverdig tilgang til helseinformasjon og helsetjenester krever at helsetjenestene tilpasses befolkningens kompetanse. Helsekompetansevennlige helsetjenester kjennetegnes ved at de tilrettelegger for at brukere finner frem i helsetjenestene og kan forstå og anvende helseinformasjonen som bli gitt. I en norsk pilotundersøkelse rapporterte ledere og ansatte i ulike helseinstitusjoner at helsepersonell i direkte pasientkontakt er opptatt av å tilpasse informasjonen til brukernes helsekompetanse, men at tiltakene i liten grad er forankret i prosedyrer og retningslinjer. Foreløpig har vi begrenset kunnskap om hvor helsekompetansevennlige brukerne opplever at tjenestene er. Brukererfaringer kan bidra til å gjøre helsetjenestene mer helsekompetansevennlige. Hensikt: Hensikten med vår studie var å beskrive brukeres erfaringer med hvor helsekompetansevennlig helsetjenestene er. Metode: Studien har et deskriptivt kvalitativt design. Datamaterialet ble samlet inn gjennom fokusgruppeintervjuer på fem ulike helseinstitusjoner fra juni 2022 til januar 2023. Vi analyserte datamaterialet ved å bruke tematisk analyse inspirert av Braun og Clarke. Resultat: Analysen identifiserte fire hovedtemaer: 1) «Å finne frem», 2) «Digital tilgang og forberedthet hos brukere», 3) «Kommunikasjon med helsetjenestene» og 4) «Tilrettelegging i overganger». Hovedtema 1 og 3 omfatter to undertemaer hver. Konklusjon: Brukerne mente det var enklere å finne frem til helseinstitusjonene enn å finne frem inne på dem. Flere og flere helsetjenester krever digital tilgang og tilstrekkelig forberedte brukere. Helsekompetansevennlige helsetjenester forutsetter at helsepersonell tilpasser kommunikasjonen til brukernes helsekompetanse. Tilstrekkelig og tilpasset informasjon kan bidra til å skape trygge overganger fra helseinstitusjonen til hjemmet, og brukererfaringer kan bidra til å gjøre helsetjenestene mer helsekompetansevennlige. Helsetjenestene har flere rutiner og tiltak som fremmer brukernes helsekompetanse, men brukerne uttrykte et behov for ytterligere forbedringer.