Bioróżnorodność mojej okolicy ukryta w historii – dane archiwalne i współczesne w obserwacjach przyrodniczych. Podręcznik dla nauczycieli i praktyków ochrony przyrody - Maciej Marcin Nowak; Katarzyna Słupecka; Krystian Florkowski (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2023)
Publikacja prezentuje system AMUNATCOLL IT, składający się z bazy historycznych danych przyrodniczych (ponad 2 mln rekordów roślin, zwierząt i grzybów) oraz portalu z wieloma funkcjonalnościami do pracy z danymi. Dodatkowo, system oferuje aplikację mobilną, która umożliwia użytkownikom bazy prowadzenie w terenie własnych obserwacji, pozyskiwanie danych i porównywanie ich z zasobami bazy AMUNATCOLL. Kurs zaproponowany w podręczniku pozwoli z jednej strony zapoznać się z narzędziami i danymi AMUNATCOLL, z drugiej – odkryć ich praktyczne zastosowanie w edukacji i ochronie przyrody.